Kam zmizel ten starý song (1.)

26. 10. 2017 8:37:28
Hledal jsem prostřednictvím počítače jeden song, píseň z doby mého dětství, kdy byly v módě mužné barytony a kdy texty byly plné poezie. Ale nenašel jsem.

Hledání je ošidný koníček. Houževnatý Josef Mužík hledá svůj štěchovický poklad dlouhá léta, a nic. Nehouževnatý buldozerista nechtěně vyhrabe ze země poklad nedozírné historické hodnoty, který se jednou stane magnetem pro návštěvníky Národního muzea v Praze. Mám na mysli onen hrnec, který připomíná divotvorný hrnec z muzikálu Divotvorný hrnec a který byl prvním hrncem u nás, jemuž v nemocnici zkoumali jeho fraktury pod rentgenem. Nemohu se dočkat chvíle, kdy nám vědci prozradí, co v hrnci před třemi tisíci let bylo, snad ne to, co měla v hrsti babička na kolečkové posteli v “Slunci, senu a jahodách”... Neboť velmoži tisíce let před naším letopočtem měli tytéž potřeby jako dnešní smrtelníci. Ale to už odbíhám od tématu.

Chtěl jsem totiž sdělit, že jsem se též pustil do hledání. Chtěl jsem si prostřednictvím počítače pustit jeden song, píseň z doby mého dětství, kdy byly v módě mužné barytony a kdy texty byly plné poezie. Zmíněná píseň byla o matičce Praze a přirovnávala Prahu ku veliké lodi, na jejíž palubě chodíme my, jarem pobláznění zasnění plavčíci, věže chrámů jsou stožáry, místo lodního houkání něžně troubí pražští taxikáři a docela nahoře vlají vlajky, inu tenkrát v padesátých letech vlajky vlály skoro v každé básni či písni.

Zadal jsem do “Youtube” název – “Praha je zlatá loď”, ale ouha: má píseň byla drze vytlačena Mládkovou trucpísní “Brno je zlatá loď”. Mládkových “Brn” (anebo “Brní”?) tam bylo víc než dost, v nejrůznějších modifikacích, a pod touhle hromadou lodí původní “Zlatá loď” zmizela zcela beze stopy.

Zkusil jsem to tedy jinak: zadal jsem do počítače kus textu, který jsem si bezpečně pamatoval: byl to verš “když taxikáři tiše troubí na rohu náměstí...” Leč monitor mi zavalila druhá lavina: pražští taxikáři: taxikáři protestovali, taxikáři blokovali, taxikáři a konec slušnosti, taxikáři okradli cizince a riskovali, taxikáři a uber.

Ubral jsem tedy ve svém úsilí a zklidnil se. Zkusím to z jiného konce: cestou přes interpreta. Ten krásný baryton, to mohl být jen Jiří Vašíček nebo pan Cortéz ( křestní jméno mi už nenabíhá, ale Hernando se myslím nejmenoval). A vida, bingo, přes Jiřího Vašíčka (nikoli hokejistu) jsem v cíli a je to tady: píseň “Praha je zlatá loď”, autor hudby Ludvík Podéšť, autor textu Karel Šiktanc. Tak vida, autor textu byl básník Karel Šiktanc, oceněný v roce 2010 panem prezidentem. Jó, když básník textaří, tak se dílo podaří...

Ale to bylo už vše. Dál, k vlastnímu poslechu písně, jsem se nedostal, píseň je “nedostupná”. Neutuchajícím hledačstvím, po vzoru Josefa Mužíka, jsem se dopídil akorát k tomu, že se nachází na LP desce z roku 1978 “Je krásné zpívat vám”...

Tak mne napadlo: nebude na “Youtube” zmíněná LP deska?

Nebyla. Ale když jsem tak procházel donekonečna se táhnoucí nabídku nejrůznějších jiných písní, narazil jsem na píseň „Na shledanou v lepších časech“. Voskovec s Werichem ji nazpívali v roce 1933 a pak, ano! Po jisté době přišly ty „lepší časy“. Mám na mysli ty chvíle, kdy se píseň stala znělkou pravidelných „Hovorů z Lán“, kdy my Čechové jsme byli světoví, pro amerického prezidenta bylo ctí setkat se s prezidentem naším a kdy komunisté byli takhle maličtí (to byla zas jiná píseň s názvem „Starej pán sedí a poslouchá jazz“).

Dost špatně jsme to tenkrát pochopili. Netušili jsme, že ony „lepší časy“ probíhaly právě tenkrát, když „Lepší časy“ hrávávali každou neděli v rádiu. Ta píseň se měla jmenovat „Vítáme vás v lepších časech“. S dovětkem: a užijte si to, holenkové, protože – a to nám teda věřte - nic lepšího už za svého bídného života nezažijete. Další lepší časy přijdou, jak praví básník a bard žhavé současnosti, až Baník porazí Barcelonu. Ale to, Jarku Nohavico, uplyne pod těšínskými mosty ještě hodně, hodně, hodně vody...

Autor: Petr Karas | čtvrtek 26.10.2017 8:37 | karma článku: 12.23 | přečteno: 488x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 206 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 442

Jsem důchodce, žijící na vesnici. Původně jsem měl být učitelem, ale postupně jsem vykonával i jiná povolání, naposled jsem střežil naší službě svěřené objekty. Nyní již nepracuji a věnuji se koníčkům a práci kolem rodinného domku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...