Ze zápisníku zmizelého

14. 11. 2017 15:03:57
Nemám teď na mysli dílo Leoše Janáčka Zápisník zmizelého – pro tenor, alt, tři ženské hlasy a klavír, o kterém píše Wikipedie pouze anglicky ( česká verze byla asi vymazána, neboť se tam nevhodně citovalo o menšinách )

Nemám teď na mysli dílo Leoše Janáčka Zápisník zmizelého – pro tenor, alt, tři ženské hlasy a klavír, které je tak světové, že o něm píše Wikipedie pouze anglicky ( česká verze byla asi vymazána, neboť se tam nevhodně citovalo z Janáčkova dopisu Kamile Stösslové, anglická verze intimní Janáčkovo vyznání zveřejnila: ( „...And the black gipsy girl in my Diary of One Who Disappeared – that was you.“) Nicméně toto slavné dílo, které v orchestrální úpravě nahrál v roce 1989 s Brigitte Baleysovou a Philipem Landgridgem s Berlínskými filharmoniky slavný Claudio Abbado, toto dílo dnes ponechám stranou.

Našel jsem jiný zápisník. Ve starém domě se najde ledacos. Někdo z přátel mého otce, jemuž by napřesrok bylo už sto let, mu kdysi daroval svůj zápisník. Zmizelý ( na štítku není jméno a jeho už jistě také kryje náhrobní kámen) tam zveřejňuje sbírku svých literárních parodií.

Literární parodie, to je zvláštní žánr, který, jak jsem někde četl, byl velmi oblíben v Sovětském svazu (zřejmě to byla jediná povolená forma intelektuální zábavy - ovšem pozor, ne každý slavný se tam mohl parodovat ). Vtip spočívá v tom, že se napíše text – próza nebo báseň – tak, jak by to napsal třeba (zůstaňme v tom Sovětském svazu) Alexandr Sergejevič Puškin, Anton Pavlovič Čechov, Michail Jevgrafovič Saltykov-Ščedrin, Ilja Ilf a Jevgenij Petrov a tak dále a podobně. Čtenář čte a je přesvědčen, že humoristickou povídku napsali veselí kamarádi z Oděsy (Ilf a Petrov), řeže sebou smíchy – a on je to zatím někdo úplně jiný ( humorista, specializující se na parodie). Je to vlastně blízké imitování známých osobností, viz náš Václav Faltus. Jenže v psané podobě.

Imitovat či parodovat se dá i mnoha dalšími způsoby, třeba hudbou. Takový Jiří Šlitr dokázal kdysi v divadle Semafor zahrát píseň „Šla Nanynka do zelí“ tak, jak by to zahrál: Mozart, Bach, Aram Chačaturjan a dokonce i jak by to zahrál Jiří Suchý (ten ovšem z předváděné parodie moc radosti neměl).

Ale zpět k mému neznámému zmizelému. Jakoby to představení v Semaforu viděl a nechal se inspirovat: napsal literární parodie právě na téma „Šla Nanynka do zelí“. Dovolím si otisknout tři ukázky:

Ukázka 1

Francois Villon:

Balada o ucourané Nandě

Lisetko, Žando, Marceli,

Fenetko, Káčo - uličnice,

páteři, žáčci nesmělí,

namalované krasavice,

stírejte slzy, palte svíce,

zní poslední má serenáda.

Zcourané Nandy není více -

vzpomeňte na ni - na neřáda.

Ty její horké pocely.

Ten žár, když vklouzla do světnice

a vyváděla v posteli,

že zapomněla na štěnice.

To byla, k sakru, milostnice.

A měla vám mne, holka, ráda!

Byla jak burský ořech v mlíce -

vzpomeňte na ni - na neřáda.

Zrovna minulou neděli

vyšla, jak byly tyhle hice,

pytlačit někam do zelí.

Přišel tam Pepík, zblejsk ji v trice

a dal jí košem do palice.

Chudinka byla ještě mladá.

Zhasla hned jako malá mšice.

Vzpomeňte na ni - na neřáda.

Poslání:

Nožičky měla gazelí,

široké boky, rovná záda.

A teď je, chudák, s anděli -

vzpomeňte na ni - na neřáda.

Tuhle Villonovskou baladu vystřihl můj zmizelý samizdatový autor parádně. Všechna čest předúnorovým gymnáziím, jejichž literární výchova musela mít vysokou úroveň. Neznámý zvládl totiž parodovat i Erbena, Hálka, Sovu (Antonína), Bezruče, Pujmanovou, Nezvala, Seiferta, Majakovského... A všecko dle mustru "Šla Nanynka do zelí". Ta Villonovská parodie byla z nich nejlepší, proto jsem ji vybral.

Poslední dvě ukázky umožňují lokalizovat můj nález časově (je tam datum) i druhově – patří skutečně mezi samizdaty, neboť parodovat schůzi závodní organizace nebo nařízení školského odboru krajského národního výboru, to už, v letech padesátých, zavánělo kriminálem, nebo přinejmenším předvoláním před výbor strany v daném podniku.

Ukázka 2

Ze zápisu členské schůze:

........na ukončení slavnostní schůze, které se zúčastnilo skoro všecko členstvo, nanesl soudruh předseda aktuálnost o Nanynce. Naše organisace k tomu zaujala své rázné stanovisko.

Při plodné diskusi podotkl soudruh Václavek, že u nás v závodě byl také nedbalostí někoho z členstva rozšlápnut košíček, avšak při zvýšené ostražitosti a bdělosti nejen závodní milice, ale i nás všech, se podobný případ nebude opakovati.

Závěrem členové naší závodní organisace se jednomyslně rozhodli poděkovat straně a vládě, že rozoráním mezí a dostatkem zelí v JZD úspěšně se bojuje proti reakci a za upevňování světového míru.

Ukázka 3

KNV-ŠOT IV/3 8.X.1955

Věc: Šla Nanynka do zelí.

Všem správám škol národních, středních, odborných a zvláštních.

K uvedenému textu zjistí všichni ředitelé pod osobní zodpovědností a nejpozději do 1.XI. 1955 v trojím vyhotovení zašlou:

1/ Data uvedené Nanynky, jméno a bydliště, kdy začala chodit do školy, zda byla očkována proti neštovicím, zaměstnání otce (dřívější i nynější), jaké je národnosti i náboženství.

2/ Správa školy provede důvěrný průzkum, zda se jedná o zelí z Mičurinského políčka neb ze scelených lánů místního JZD nebo zda je z polí ještě soukromě hospodařících rolníků.

3/ Je zapotřebí zjistit, zda jmenovaný Pepíček je pionýrem či v ČSM nebo je-li v obědové družině mládeže. Nařizuji, aby správy škol o podobnou mimoškolní činnost mládeže jevily náležitý zájem a sledovaly i tuto otázku v denních pracovních plánech jednotlivých učitelů.

4/ Zvlášť důrazně upozorňuji, že úhrada náhrady poškozeného košíčku, byl-li řádně invertován, nemůže být hrazena z režijního fondu té které školy. Opravu nechť zařídí vedoucí učitel polytechnické výchovy nebo kroužku dovedných rukou a potřebný finanční náklad snad po dohodě s rodiči by mohlo zapravit SRPŠ.

Za: Podpis /nečitelný/

Tolik z mého "Zápisníku zmizelého". Zda jím byl inženýr, učitel, lékař, právník či nějaký jiný absolvent gymnázia, který maturoval snad ještě v první polovině minulého století, to už se nedovíme. Nebo má někdo doma také takový zápisník a podá mi informaci?

Autor: Petr Karas | úterý 14.11.2017 15:03 | karma článku: 9.75 | přečteno: 282x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 442

Jsem důchodce, žijící na vesnici. Původně jsem měl být učitelem, ale postupně jsem vykonával i jiná povolání, naposled jsem střežil naší službě svěřené objekty. Nyní již nepracuji a věnuji se koníčkům a práci kolem rodinného domku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...